Όρια στην παιδική ηλικία

Όρια στην παιδική ηλικία

Όλοι έχουμε ανάγκη ελέγχου του περιβάλλοντος μας, το ίδιο και τα παιδιά. Ωστόσο κανένα παιδί δεν μπορεί και δεν ξέρει να διαχειριστεί τόσο το περιβάλλον όσο και την ανάγκη του αυτή για έλεγχο.

Όταν ένα παιδί ξεφεύγει στη συμπεριφορά του αυτό μπορεί να είναι μια «ατσούμπαλη» προσπάθειά του να ελέγξει το περιβάλλον. Ο ενήλικας είναι υπεύθυνος να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο για το παιδί. Και αυτό μπορεί να γίνει θέτοντας όρια. Με τα όρια εκπαιδεύουμε και δείχνουμε στο παιδί τί επιτρέπεται να κάνει, ποια είναι η θέση του στην οικογένεια και στον κόσμο και χτίζουμε ένα ασφαλές πλαίσιο, ώστε να μεγαλώσει προετοιμασμένο για όλα στη ζωή του.

Τα όρια μπαίνουν από μικρή ηλικία. Προσοχή όμως. Ένα βρέφος 2 -3 μηνών δεν σας χειρίζεται. Απλά σας χρειάζεται. Το κατά πόσο το παιδί αισθάνεται ασφαλές και μπορεί να προσαρμοστεί και να ενταχθεί σε ποικίλα πλαίσια έχει να κάνει και σε μεγάλο βαθμό με την οριοθέτησή του. ΚΑΘΕ οικογένεια έχει τα δικά της όρια ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργεί και τις αξίες της. ΚΑΘΕ οικογένεια βάζει τα όρια μέσα στα οποία νιώθει άνετα.

Αν ένα παιδί δεν είναι οριοθετημένο τότε σημαίνει ότι η ίδια η οικογένεια δεν είναι. Το όριο μπαίνει από τον ενήλικα και όχι από το παιδί. Δεν περιμένουμε από το παιδί να κλείσει την τηλεόραση και δεν διαπραγματευόμαστε μαζί του. Την κλείνουμε και η συνέπεια έχει ήδη μπει, αφού το έχουμε απομακρύνει από το ερέθισμα που το ευχαριστούσε. Οι γονείς όσο διαφορετικοί και να είναι έχουν την ευθύνη να φτιάξουν έναν κοινό κώδικα οριοθέτησης.

Σημαντικό είναι:

      · Να καθορίσετε σαφή, συγκεκριμένα και κατανοητά όρια για το παιδί, ώστε να ξέρει τι αναμένετε από αυτό.

     · Να εξηγήσετε στο παιδί γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν  όρια και πώς τα όρια συμβάλλουν στην ασφάλεια και στην ευημερία του.

      · Να εφαρμόζετε τα όρια με συνέπεια. Αν το παιδί σας βρει ότι τα όρια είναι ελαστικά ή δεν επιβάλλονται μπορεί να μην τα σέβεται.

      · Να ακούτε τις ανησυχίες και τις απόψεις του παιδιού σας και προσπαθήστε να του εξηγήσετε τους λόγους πίσω από τα όρια που τίθενται.

      · Να επιβραβεύετε το παιδί σας όταν σέβεται τα όρια και τους κανόνες που έχουν τεθεί, ώστε να ενισχυθεί η θετική συμπεριφορά.

     Θέτοντας όρια βοηθάτε το παιδί να μάθει να αντιμετωπίζει τις διαφορές, να αναπτύσσει αυτοσυνείδηση και αυτοέλεγχο και να αναπτύσσει υγιείς σχέσεις.